My buzzzzing space

Saturday, March 26, 2016

Kelebihan dan Khasiat Madu Lebah

Ini adalah maklumat copy paste utk rujukan tuan empunya blog ini..
Kelebihan dan Khasiat Madu Lebah
Al Quran sebagai mukjizat diakui banyak membongkar rahsia-rahsia saintifik jauh lebih awal daripada “scientific findings” daripada experiment yang dilakukan para saintis moden. Antara mukjizat al Quran yang baru dapat dibuktikan oleh para pakar adalah tentang khasiat MADU LEBAH.
Khasiat madu lebah telah disebutkan dalam Al-Quran, surat An Nahl ayat 68-69 di mana Allah berfirman:
“Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah; “…kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu)”. Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat PENAWAR yang menyembuhkan manusia. Sesungguhnya pada yang demikian terdapat tanda-tanda bagi orang yang memikirkan”


Dalam ayat ini secara jelas disebutkan bahawa madu adalah ubat atau penawar yang dapat menyembuhkan pelbagai penyakit yang dihadapi oleh manusia. Madu dari sudut saintifiknya mengandungi glukosa dan fruktosa serta sejumlah mineral seperti magnesium, kalium, potasium, sodium, klorin, sulfur, besi dan fosfat. Madu juga mengandungi vitamin B1, B2, C, B6 dan B3 yang komposisinya berubah-ubah sesuai dengan kualiti madu bunga dan serbuk sari yang dikonsumsikan oleh lebah. Di samping itu, dalam madu juga terdapat tembaga, yodium dan seng dalam jumlah yang kecil, juga beberapa jenis hormon.

Antara penemuan saintifik tentang khasiat madu dapat disimpulkan seperti dibawah:
1. Kaya bahan anti oksidan yang menghalang free radicals daripada bertindak ke atas sel-sel yang boleh menyebabkan kanser (BBC, University of Zagreb, Croatia);
2. Antara sumber tenaga asli bagi tubuh yang terbaik e.g. Meningkatkan kekuatan otot dan stamina badan (British Honey Importers and Packers Association)
3. Pembunuh kuman daripada jenis bacteria, fungus dan protozoa (University of Waikato, New Zealand);
4. Mampu menyembuh ulser dan luka dengan lebih cepat dan berkesan (University of Waikato, New Zealand);
5. Boleh merawat penyakit mata (Fotidar MR, Fotidar SN)
6. Mampu menjadi antibiotic yang lebih berkesan (University of Cardiff, Wales)
 MADU DAPAT MENYEMBUHKAN PELBAGAI PENYAKIT 
1. Mencegah pelbagai jenis penyakit seperti:
AsmaHaid tidak teraturResdungAlahanJerawatRambut gugurBarahLetih & LesuSakit kepalaBuasirLendir kahakSakit pinggangBatuk keringLemah jantungSakit sendiBatukSakit mataSukar tidurDarah tinggiPeningGastrik
2. Memiliki pelbagai jenis khasiat seperti: 
Menambahkan staminaMenjadi sumber tenagaMeningkatkan metabolisme tubuhMengandungi agen antioksidan yang tinggiMelancarkan peredaran darahMengurangkan kadar kolesterol dalam darahMelancarkan sistem pencernaanMeningkatkan semangat seksual / tenaga batinMengubati lukaMenjadikan kulit lebih licin dan halus
3. Rasanya sangat manis dan boleh dimakan begitu sahaja atau dengan roti dan dicampurkan dalam berbagai resipi masakan. Sangat digemari oleh kanak-kanak
4. Pengganti gula bagi pesakit diabetes

0 comments:

Post a Comment