Wednesday, December 30, 2009

Masa yang betul untuk minum air



Morning..di pagi yg berbahagia ini Dr.Buzz ingin memberi panduan psl masa yg betul untuk anda mengambil air atau dalam bahasa kampungku water..hehe..

Correct timing to take water will maximize its effectiveness to human body...ada paham...ok that time is:

- 2 gelas air - selepas bangun tido - Menolong aktiviti dalaman organ-organ
- 1 gelas air - 30 minit sebelum makan - Menolong pencernaan
- 1 gelas air - sebelum mandi - Menolong merendahkan tekanan darah
- 1 gelas air - sebelum tidur - Menghindari stroke dan serangan jantung

ok..jadikan panduan untuk kesihatan anda semua...renung-renung kan dan selamat beramal...

Tuesday, December 29, 2009

Wallpapers cun versi 3

Jom donload walpaper kiut nie..utk korang sumer...klik baca seterusnya utk selebihnya :) -----layan...





 

Wednesday, December 23, 2009

Bapaku Tingkatan Satu




ESSEX - Keluarga kepada remaja lelaki Alfie Patten yang menjadi bapa ketika berumur 13 tahun menyelar seorang doktor kerana tidak memberitahu lebih awal berita kehamilan kekasihnya, lapor sebuah akhbar di Britain semalam.Alfie menjadi bapa selepas kekasihnya, Chantelle berumur 15 tahun melahirkan seorang bayi perempuan pada minggu lalu. Bagaimanapun, Chantelle hanya memberitahu ibunya ketika kehamilannya sudah memasuki minggu yang ke-18 iaitu selepas doktor itu melakukan pemeriksaan.

GAMBAR menunjukkan Alfie memangku anaknya manakala Chantelle berada di sisinya.
 
Doktor tersebut mengesahkan Chantelle hamil setelah minggu ke-12 kehamilan. Bapa Alfie, Dennis berkata: "Doktor itu sepatutnya memberitahu seorang dewasa."Namun, doktor itu mungkin tidak dapat mendedahkannya kerana menjaga rahsia peribadi pesakit."
Alfie mendapat liputan meluas pada minggu lalu di seluruh dunia selepas dia menjadi bapa ketika berumur 13 tahun. - Agensi

emm....macam2 dunia nie....

Tuesday, December 22, 2009

Haji Hasbullah Awang



Seperti yang dibenarkan oleh blog kelantan fc, maka buzz pn copy lah artikel nie...rasanyer satu yg menarik yg bleh kita sama2 perhatikan dan dengar-dengarkan masa kite tngok bola klu time haji Habullah Awang wat ulasan..

Menonton bolasepak Malaysia memang tidak sah kalau tidak diulas Tuan Haji Hasbullah Awang. Teknik ulasan yang kadangkala puitis, bersahaja walaupun tersilap sebut dan penggunaan istilah-istilah bolasepak yang mustahil ditemui dalam ulasan EPL di ESPN menjadikan ulasan bolasepak Malaysia sangat unik. Sama uniknya dengan corak permainan Malaysia yang sangat luar biasa.


Wallpapers cun versi 2

hyeeee....hari nie buzz nk tempetkan lagi wallpapers cun utk korang sedut dan bolehlah ditempetkan dimana2 tmpat yang korang suka..k...cam biasa klik baca seterusnya utk tngok sumer yg ada...enjoy...



 



Monday, December 21, 2009

kaki kanan dan 6



alooha...morning to all...dah 2, 3 hari tak bukak blog nie..tak berkesempatan gayanyer...hari nie buzz mau menstorykan mengenai kaitan kaki kanan dan nombor 6..ape kah kaitan nyer...ini merupakan satu perkara menarik yg korang perlu wat ekseperimen sendiri..dgn mudah nyer dn bleh wat trus masa duduk kat kusi depan pc korang tu...sebelum tu nk bg tau kt korang ini adalah fakta drpd orthopaedic surgeon.. doktor buzz la katakan..ok memula...

Sunday, December 13, 2009

Upin & Ipin Angkasa

buzz bukak website upin n ipin td, pas2 dpt la berita terbaru pasal movie yg diaorng bakal keluarkan nie..mayb korang dh tau pn...aku jer yg baru tau kot....
Les'Copaque Production akan mengeluarkan movie terbaru selepas setahun kejayaan mereka dalam 'geng pengembaraan bermula'....kemunculan movie yang bertajuk 'upin ipin angkasa' akan dikeluarkan pada 2011..nie aku tempetkan Trailer diaorang utk korang tengok...layaann...

Wednesday, December 9, 2009

Mari belajar ilmu pertahanan diri

kat bawah nie buzz 'tempet' kan gambar mempertahankan diri..sumer leh cuba...terutamanya kaum hawa...aku sndiri pn leh cuba nie...so cuba korang perhatikan sumer step2 tu, pastu korang hafal...jgn lupa buat praktikal sekali yer..sbg latihan korang buat lah kat sesaper pn...tp aku tak nk tanggung jawab klu membe korang tu belasah korang balik..huhu...





Monday, December 7, 2009

Nama2 Kampung di Terengganu



anda prnah ke Terengganu ??..bagi yg tk pernah, silalah dtg ke negeri yg indah di pantai timur ni...puji negeri sndiri ni..terkenal dengan ungkapan 'budaya cantik, negeri menarik' sememangnya banyak yang menarik di negeri ni...dari pantai nyer yg membiru, pulau2 nyer...air terjun nyer, air panas nyer, kopok lekor nyer, penyu nyer, songket nyer, batik nyer..macam2 la kn...begitu juga dgn nama2 kampung kat terengganu nie...cam2 bunyi ader, yg bagi aku juga satu  benda yg menarik..bagi sesaper yg on de way ke destinasi sekitar Terengganu, korang baca lah sign board nama kampung2 nie..yg unik nyer lagi, signboard pn disekali kn dgn tulisn jawi...k..jom tngok nama2 nie..panjang nie..sajer nk menterbeliakkan mata korang..hehe..pada yang dok kat terengganu silalah chek nama kampung korang ade ke tak...

Ajil
Alor Limbat
Alor Lintah
Alor Lintang
Api Rokok
Ayer Jerneh
Banho
Baroh Bongor
Baroh Masin

wallpapers cun versi 1

aku ade wallpaper cun utk korang..silalah amik n 'tempet' kan lah kat desktop korang...korang klik kat baca seterusnya tu ek..ade bnyk lagi wallpaper nyer...k...enjoy....







Monday, November 30, 2009

Tadahkan Tanganmu



Bila ALLAH  Cepat Memakbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu...
Bila DIA Lambat Memakbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu...
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu,
Maka DIA Merancang Sesuatu Yang Lebik Baik Untukmu...
Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH
Dalam Apa Jua Keadaan Pun...
Kerana Kasih Sayang ALLAH Itu Mendahului Kemurkaan-Nya...
Sentiasalah Kita Berdoa...Dalam Meniti Hari-Hari Pengehidupan Kita..
Dan Sehingga Kita Dijemput-Nya...

Wednesday, November 25, 2009

ubi dan hujan

Bile skang nie sume orang sibuk bercerita pasal banjir..pindah sana sini..air naik sana sini...matahari tidak muncul berhari hari...jalan di tutup sana sini..terbuktilah ia banjir melanda di waktu ini...aik dah cam puisi lak...bile tiba time camnie teringat lak kisah dulu2..time jer banjir camnie..atau pun dialek kampungku..time 'boh' nie...mendung jer cuaca...matahari pn segan menjelma..suhu pun sejuk memanjang...time tu lah perut nie lapar jugak memanjang..so, masa tu hidangan paling favourite yang dibuat oleh arwah emak adalah ubi kayu direbus dan dicicah dengan kelapa..



Monday, November 23, 2009

Banjir...banjir... sekolahku dilanda banjir

musim banjir tiba lagi...berita hari nie..Terengganu antara negeri paling teruk dilanda banjir bagi gelombang kedua yag bermula semalam..22 November...Setakat nie klu ikut paper dah 5427 mangsa banjir telah dipindahkan, nie termasuk lah kt kampung aku tercinta..kampung Pasir Akar...kat bawah nie gambar Sekolah Kebangsaan Pasir Akar (SKPA)...yang ditenggelami air..gambar di ambil dari blog SKPA..

musim banjir nie sebenarnya dah menjadi kebiasaan bagi penduduk pantai timur..kadang2 ade juga yg menunggu nunggu musim nie..terutama skali bg budak2..termasuk la aku masa kecik2 dulu...best wooo...men air banjir...mandi manda..tngok la sndiri gmbar kat bawah tu..dah cam pesta..sib bek sekolah dh tutup..klu tk ade gk g sekolah nek sampan..huhuhu


adeiihh...camner mau balik raya nie...saper ader helikopter..sayer mau sewa...huhuhu

Saturday, November 21, 2009

Sup Buntut....??

cuba perhatikan gambar di bawah nie..agak2 korang nk rasa tak..hahaha..buntut saper yg di sup kan tu..siap ader halal lagi..biar betul....huhuhu....


Sebernyer nie indonesia punyer mee segera daa..buntut kat ctu maknanya....

maknanyer...

maknanyer...
 
SUP EKOR daaa..........aper yg korang pikir sebenarnyer tu...huhuhu...len plak maknanyer dgn bahasa melayu kiter nie kn....

Friday, November 20, 2009

Esok stat cuti sekolah

"....esok cuti sekolah..yea..yea..best nyer...taun depan dah naik darjah 6...aku lah paling senior kat sekolah nie..tp yg lagi best dah tak yah datang sokolah satu buln lebih nie..yea..yeaa..esok cuti...."



dah lama kita tinggalkan sumer tu..dulu seingat aku..mmg hepi giler lah kalu time sekolah dh stat cuti ujung taun nie..best tak yh datang sekolah..hehe..korang pun mesti ingat kan..cuba korang kenang-kenang kn balik..zaman2 tu...cuba korang ingat time2 ni...

Thursday, November 19, 2009

Membuang address link pada word

Hari nie aku nk citer pasal perkara di atas..cam buat surat rasmi lak..artikal ini disasarkan kepada sesape yg suka meng copy paste kan artikal2 dari internet..so..biasa kan klu lpas korang copy ape2 artikal dari web, korang akn paste pada word...so yg tak bestnyer dia akn copy sekali ngan dia punyer hyperlink tu kan..so utk memudahkan kerja korang..dah lpas paste tu memula korang  tekan Ctrl dan A..utk highlight kan semua artikal tu..kemudian korang tekan Ctrl, shift dan F9. kemudian hilang lah sume link tu..cth seperti ilustrasi di bawah..skema tul..



ok..tu jer dah setel..dan aku harap dapat memudahkan korang dlm usaha meng copy paste..hehehe

Monday, November 16, 2009

Cara Turn off Autoplay pada Windows XP

aloohaa sumer..hari nie aku nk citer pasal men disable kan atau pn turn off autoplay nie...korang tau tak aper tu autoplay..cth senang lah..biler korang cucuk korang nyer pendrive / external drive / CD dia akan trus automatik kuar option utk pilihan cara open file dari pendrive kat screen korang tu..mmg lah perkara sebegini menyenangkan korang kan, daripada nk pegi ker mycomputer dulu baru bukak kan..tp malang nyer dgn  autoplay nie..jika  pendrive / external drive / CD tu ader sebarang virus or malwares dia akn infected korang nyer PC tampa sempat korang nk scan virus..sadis kn..so cara bg mengelakkan perkara nie terjadi adalah dgn men diasable kan autoplay nie..ok..cara nyer pertama korang pegi kat start klik run dan masukkan perkataan gpedit.msc kemudian enter.

Teknik Flip Windows XP secara 3D



Amacam...cun tak aku nyer skrin...bangga diri nie...teknik nie biasanyer leh di dapati dalam windows vista (asalnyer adalah utk windows aero)..tp yg gmbar aku tunjukkan tu adalah pc kat ofis aku yg still pakai window XP..so korang yg pakai XP pn leh gak pakai nie..korang leh download dia nyer software dkt sini..juz klik WinFlip nie..klik dekat gmbar yg ade window flip tu..

Sunday, November 15, 2009

Buka fail office 2007 guna office 2003

aloha.... tngah wat per... adakah anda tgh membizi kan diri dgn kerja2 opis anda yang menimbun, berlambak serta bersepah sepah..hehe... tiba masanya anda perlu membuka satu fail word yang di email kan kepada anda..di fail tersebut mengandungi maklumat ttg kerja2 yg anda perlu siapkan hari ini juga.. tiba-tiba.. slpas meng open nyer.. tiiiddaaaakk... fail tersebut tidak dpt dibukak.. korang cuba lagi..tidak dapat lagi.. dan tiddaakkk... pasalnyer format fail tersebut adalah dari word office 2007..sedangkan kt pc anda masih lagi office 2003.. aduuyaaii.. tensennyer... huhuhu..

Cara menyebut YAHOO ! dengan betul

aloo...morning..klu masih morning lg lah...sbb masa aku tgh menekan keyboard nie..morning lagi..ape aku melalut nie..k..back to story aper yg aku nk kongsi ngan korang...may be nie biasa2 jer..juz nk kongsi...korang biasa kan bukak website yahoo... dalam biasa2 korang bukak tu korang tau tak cara menyebut perkataan yahoo nie.. klu nk tau cara nyer..memula korang bukak wabsite yahoo nie..pastu..jgn lupa bukak kan kuat2 speaker korang tu..pastu korang klik dekat tanda seruan (!) kat sebelah yahoo tu...



aku jumpe mende nie pn secara tak sengaja terklik kat ctu...so dh dengar dh...best kan bunyinyer...huhuhu..pasni jgn lupa sebut betul2 yer...k enjoy...

Wednesday, November 11, 2009

Jom cari kuda

aii...sumer..meh menyakitkan mata dan meningkatkan ketajaman mata dengan mengira bilangan kuda dlm gmbar kat bawah nie...


klu tk nmpak korang leh klik kt gmbr tu..bior beso skit...ader berape ekor ek???

Tuesday, November 10, 2009

Ujian Neurology utk Alzheimer (Nyanyuk)

Hari nie Doktor Buzz koya nie  ingin brkongsi psl ujian yg bleh menunjukkan korang ke arah situasi nyanyuk dgn cepat atau tidak..Alzheimer yg bahasa omputih dan saintifiknyer atau nyanyuk dalm bahasa mudahnyer adalah satu pnyakit yg di alami oleh org tua, biasanyer lpas umur 60 tahun...Nyanyuk nie akan berlaku pelan2..Cth yg akn berlaku..susah nk ingat ape yg baru2 berlaku, tak cam org yg  diknali..or worst come to worst..cara2 nk gosok gg pn bleh lupa...So, meh sesama try test nie..utk menentukan korang nie cpt tk dapt nyanyuk nie satu hari nnt...

Sunday, November 8, 2009

Itu lah aku


Ku berlindung di bawah Penciptaku

Ku mendalami hembusan nafasku

Ku bersimpuh di atas kudratku

Ku merenung lakaran hidupku

Ku bersyair siulan ceritaku

Ku menari di lembaran penaku

Ku berseni di balik ayat-ayatku

Ku mengendong tanggung jawab di bahuku

Ku bercinta dengan dewi hatiku

Itu lah aku....

Karya asal littlebuzz83
Hak Cipta Terpelihara

Thursday, November 5, 2009

Tulusnya hati seorang jejaka



Pada masa dahulu ada seorang jejaka yang selalu menghabiskan masanya di perpustakaan pada waktu lapang. Dia amat suka membaca novel dan buku cerita sehingga suatu hari dia telah terjumpa sebuah novel yang ada tertulis nama dan alamat seorang gadis di salah satu muka suratnya.




By pass registration web

aiii..salam kepada sumer...hari nie aku nk kongsi kn satu website yang bleh by pass registration...Situasinya camnie...pernah kan kalu korang surf web...pastu sesuatu web tu memerlukan korang register or login dahulu sebelum bleh view ataupn msuk sesuatu page..so biasa nya kita dgn berat hati meninggalkan website tersebut, psl nya kadang kita malas nk register or malas nk tunggu approval admin or alasan2 sewaktu dgn nyer lah..so dengan Bugmenot.com nie korang tak perlu nk register..juz masukkan link website yg korang nk msuk tersebut n they will generate korang nyer fake i.d....nie websitenyer... Bugmenot.com



selamat melayan...n...pndai2 lah korang..jgn wat jahat sudah lah...aku tak nk tanggung jwb...pikir2 lah sndiri..ahaks..

Terbalikkan tulisan korang uɐʞʞılɐqɹǝʇ uɐsılnʇ ƃuɐɹoʞ

Menarik gk nie..tngah2 aku dok surfing td jumpa lak website nie..agak menarik gk pada aku pasal dia bleh menterbalikkan tulisan korang..korang juz taipkan ape2 jer perkataan..pastu dia akn terbalikkan..kemudian korang copy n paste kan lah kt maner2 yg korang nk ltak tulisan tu...klik kt revfad nie utk flip kn tulisan korang...



Selamat mencuba.....

Disable email notification utk Friendster

Hai sumer...korang ade akaun friendster..sajer nk bg tau..aku pn ader gk...littlebuzz friendster..saper kesah..hehe klu korang ade akaun nie mesti korang biasa dpt email notification psl xtvt friendster korang..cthnyer ader membe korang update profile ker..update group ker..bestday ker or etc..kan..



bg aku kadang tak perlu pn ade kt email..so aku sajer nk bg tau cara men disable kan mende ni..so memula sekali, bukak lah friendster korang tu..
 log in --> pegi ke setting --> klik kat email--> pastu korang tanda kan pada 'never' dan 'no'. atau pun korang bleh pilih cth nyer 'yes' utk birthday notification..terpulang pada korang --> kemudian korang save.



itu jer..sonang jer kan..selamat mencuba..klu anda mau cuba..cuba lah...

Wednesday, November 4, 2009

Botol plastik..kereta..dan Payudara...


wooo....dasat tajuknyer nie..mendebarkan nie..hehe...apakah kaitan antara tiga serangkai prkataan pada tajuk tuu...cuba teka..alaa yg tu..yg tuu..tuu laa..tak tau ker..ape yg korang pk tu...otak kuning yer...ahaks.. Sbenarnyer ape nk aku kongsi kan nie adalah artikel yg aku dpt dr email...nie pasal bahaya botol air plastik klu dok dlm keta..siyes nie..aku pn slalu buat...tobat aku tk mo buat dh...

Disable Klik pada Picture blog korang

Korang biasa tak alami cam aku nie...situasi nyer gini..korang dok tngah syok2 layan/ baca blog memembe korang..pastu dgn tidak semena-mena nyer...cheewah ayat...korang tertekan dkt gmbr diaorg..skali dh msuk link picture tu,.yg naya lagi klu picture tu beso bebenor..jerawat2 abih kantoi..kan..kan...so kekadang mende2 cmnie agak mendistrubkan bg aku...

Tuesday, November 3, 2009

Pakai Screensaver Vista dalam Window XP

Skang nie masih ramai lg yg pkai XP..ye ker ???...tp klu kt opis ker pc lama ker still pkai xp lagi kn..mcm aku sndiri...laptop sndiri pkai vista, tp kat opis aku nie still pkai XP (biler lh nk tukau, org dh smpai window 7 dh kan....bior je lah...)

Bg yg biasa pkai vista mesti perasan dia punyer screensaver lg cntik compare dgn XP kan..so, tuan2 dn puan2 sumer, ade satu berita gumbira..korang leh pkai screen saver vista nie kat XP korang..




Mencun /lawa/ cantik kan background folder

Korang biasa tengok tak, ader yg background satu2 folder tu lawa, maksud aku ader background imej or etc2 instead of kaler putih jer..

So klu korang nk wat jugak, korang leh donload dianyer software stylefolder nie...StyleFolder membolehkan korang menentukan imej yang akan digunakan sebagai latar belakang folder, ikon bagi folder tersebut, dan warna tulisan.

StyleFolder juga boleh digunakan di dalam USB drive, di mana latar belakang yang telah ditetapkan akan kekal walaupun USB drive digunakan pada komputer lain. kepada yg berminat, sila2 lah donload kat cni Stylefolder

Pen Tukar-tukar Colour

Fuyooo....canggih giler pen ni...siap leh tukar2 colour..dh cm biawak eguana dah..leh melakukan teknik penyamaran dgn menukar kaler..huhuhu.. cuber tngok nie...
nk kaler merah..letakkn kat epal...


Mengecam Muka pada Gambar dengan Picasa 3.5


Baru-baru nie aku install satu software psl picture organiser nie...nie pun psl org umah aku yg nk edit2 gambo..dia mmg suka bab mngedit edit gmbar nie..so aku install lh picasa 3 nie..aku baru jer dok try2 explor2 nie.. satu yg best dia leh wat pengecaman gmbar by wajah..so aku nk kongsi kan ngan korang sumer..by de way, saper yg tkder picasa nie leh donload kat cni, picasa 3.5
Bile lepas je install, picasa nie akan scan sumer gmbr2 yg berada dlm PC korang. Kemudian picasa nie akan buat pengecaman wajah ke atas sumer gmbar2 tersebut. Pastu korang leh berikan nama kepada wajah2 tersebut
 

Posting pertama


Cubaan pertama diri ku utk ber blog di alam siber nie...

Sayer budak baru belajar, kalu salah tolong bagi buah cempedak