Monday, November 16, 2009

Cara Turn off Autoplay pada Windows XP

aloohaa sumer..hari nie aku nk citer pasal men disable kan atau pn turn off autoplay nie...korang tau tak aper tu autoplay..cth senang lah..biler korang cucuk korang nyer pendrive / external drive / CD dia akan trus automatik kuar option utk pilihan cara open file dari pendrive kat screen korang tu..mmg lah perkara sebegini menyenangkan korang kan, daripada nk pegi ker mycomputer dulu baru bukak kan..tp malang nyer dgn  autoplay nie..jika  pendrive / external drive / CD tu ader sebarang virus or malwares dia akn infected korang nyer PC tampa sempat korang nk scan virus..sadis kn..so cara bg mengelakkan perkara nie terjadi adalah dgn men diasable kan autoplay nie..ok..cara nyer pertama korang pegi kat start klik run dan masukkan perkataan gpedit.msc kemudian enter.




kemudian Local computer policy -> Administrative Templates-> system kemudian tngok kat kanan dan cari Turn off autoplay korang double klik kat situ.



kemudian tekan enabled dan pilih All drives pastu ok...



tu je..senang ajer kan..so moral of the story sayangilah komputer anda dari sebarang jangkitan..

0 comments:

Post a Comment